Haagse Kunstkring 2022: terugblik in vogelvlucht ofwel 'je tikt ertegen en het zingt'


 

'Den Haag, je tikt ertegen en het zingt', een regel uit het gedicht 'Passage' van Gerrit Achterberg, moet wél altijd weer worden waargemaakt. Je kan het mooie pand van de Haagse Kunstkring achteloos of gehaast voorbij fietsen, of je kan besluiten naar binnen te gaan. Velen hebben het laatste gedaan...Achter de verlichte ramen speelt zich namelijk ontzettend veel af.

Ongeveer om de zes weken zijn er twee, soms drie exposanten in een grote benedenzaal, in de zogenoemde 'Hoge zaal' die daarop aansluit, en in een grote bovenzaal, die tevens een podium biedt aan schrijvers, musici en aan theatermakers. Na de coronaperiode is er weer volop beweging gekomen. Openingen en 'afsluitingen' met een receptie, boekpresentaties, concertjes, voordrachten... Maar ook dát gaat niet vanzelf: de betrokkenheid van de leden, sinds 1891 alweer...máákt 'De Kring'. Het is een unieke sfeer met een lange historie die daar heerst. Hieronder een klein persoonlijk overzicht van de hoogtepunten of van noemenswaardige gebeurtenissen 2022. 

En... wie (kunstlievend) lid wil worden...ook wij trekken dubbele truien aan in de galerie vanwege kosten waar we uit moeten zien te komen...aarzel dus niet:

Naar info >>>>>>>>>>>>


Februari

Lunchgesprek van Anita Poolman met Yvonne Keuls waar ik bij kon zijn. Bij die gelegenheid ontving ze een eervolle onderscheiding van de Kunstkring, waar ze immers al jarenlang lid van is. 

Geanimeerd na afloop met Yvonne Keuls als eregast

Maart

Uitwisseling met vereniging/galerie ArtiBrak in Voorburg. Galeriemedewerkers en een kleine delegatie van het bestuur van de Kunstkring reisden naar Voorburg om eens te horen hoe de aanpak daar is...het werd een boeiende ochtend met als eindconclusie dat de overeenkomsten en verschillen uitnodigen tot samenwerking op punten.
Augustus/september

De zomermaanden nodigen uit tot opfrismomenten... Zo werden de galeriemedewerkers uitgenodigd om deel te nemen aan een BHV training, ofwel: wat doe je bij brand en hoe verleen je eerste hulp bij calamiteiten of wanneer iemand in de galerie onwel wordt. De training bestond uit een theoriedeel, met examen, en uit een praktijkdeel. Het was verrassend hoeveel (voor)kennis er nodig is om bijvoorbeeld een plotselinge uitslaande brand onder controle te brengen voordat de hulpverlening en brandweer ter plaatse zijn. Nuttig en niet eenvoudig. Wie meedeed krijgt een herhaaldag.

Brandblustraining en reanimatie oefenen

Presentatie nieuw werk...

Meer op bekend terrein was een zeer geanimeerde presentatie van nieuw werk door de leden... exposanten gaven toelichting op hun werk, dichters droegen voor, anderen gaven een korte introductie. De Haagse Kunstkring op zijn best, want ooit, in 1891, werd de Kunstkring opgericht met als doel alle kunstdisciplines onder één dak te verenigen... 

Ik leverde een bijdrage in het alleraardigste boekje met de deelnemers, onder (beeld) redactie van Marian Smit


In de tuin...


Voorzitter en actrice Anita Poolman opende de middag


'De Kunstenaar vertelt'...Trudy Wals (rechts op de foto)


Lezing over 'Per Palankijn naar Peking, de Nederlandse ambassade naar de keizer van China'


Anita Poolman las fragmenten

Op 17 september was ik aanwezig bij een lezing over een bijzonder boek. In 1794 en het jaar daarop ondernam een delegatie, waaronder de ambassadeur voor Nederland Andreas Everardus van Braam Houckgeest een tocht vanuit de binnenlanden van China naar het keizerlijke hof in Peking teneinde geloofsbrieven te overhandigen. Van Braam Houckgeest is een voorouder van Nanet van Braam Houckgeest, die het boek én samenstelde uit oorspronkelijke verslagen en correspondentie, én deze annoteerde met toelichting. Een erg boeiend verhaal. 

September/oktober afscheid van Jean Wijten

Bijzondere en gedenkwaardige bijeenkomsten vonden plaats vanwege het afscheid van Jean Wijten, die meer dan 30 jaar vaste kracht was in de Kunstkring als én galeriecoördinator, én bureaumanager. Julia Bontes en Isabelle Backer werden intussen ingewerkt als zijn opvolgsters...

Tijdens een interview met Jean Wijten passeerden vele memorabele gebeurtenissen de revue...De Kunstkring heeft roerige tijden gekend en deze ook weer doorstaan... 

Interview met Jean Wijten door Mar Lin Schut, bestuur

Met Julia Bontes, nieuwe galeriecoördinator


November

Een persoonlijk hoogtepunt was op 18 november de presentatie van mijn dubbelbiografie over de schilderbroers De Zwart. Het werd een geanimeerde avond, bijzonder door de aanwezigheid van betrokkenen bij het project, en hartverwarmend door de gastvrije ontvangst in de Kunstkring. Met Anita Poolman die niet alleen voordroeg, maar ook in haast nog van het beeldmateriaal een powerpoint presentatie maakte...Door Dennis Simonis die filmopnames maakte... De komst van oud studiegenoten en een paar vrienden maakte de sfeer ongedwongen. 

Met Anita Poolman, (foto: Niels Vrijland)

Eerste exemplaar voor Mevrouw van den Wijngaarden, die Pieter de Zwart als jong meisje van nabij meemaakte


Mogelijk gemaakt door:
Zien en kijken/bezoek bij lijstenmaker Ron Schippers

In november stond ook een bezoek gepland aan de lijstenmakerij van Ron Schippers in het Dennewegkwartier...een bijzondere lijstenmakerij, want al meer dan een eeuw in de familie. In vogelvlucht werden de galeriemedewerkers onderhouden over de functie van een geschikte achtergrondkleur, wat dit doet, of juist niet doet voor een schilderij, en over vormen en soorten lijsten... Heel interessant. 
En dit brengt de Kunstkring naar 2023...op de golven van de tijd, wordt het jaar 132.... sinds 1891...

Gewoon maar doorgaan met zingen op die mooie en illustere plek bij het Voorhout...