Een mooi najaar: van de Rembrandt tuin in Leiden, tot knisperende herfstbladeren aan het Voorhout


De overgang van augustus naar september gaat nog bijna ongemerkt. Zo zat ik begin september nog met gasten in Leiden op een terras, onderweg naar het Japanmuseum, Sieboldhuis. Ik moet daar altijd even in de kamers zijn met 19e eeuwse uitstalkasten van curiosa en bijzonderheden die Von Siebold meenam uit het toen nog verre en exotische Japan. Gedempt licht en krakend parket geven een authentieke sfeer.

Er waren veel activiteiten die septembermaand met af en toe zomerse temperaturen. Jean Wijten, de bureaumanager van de Haagse Kunstkring nam afscheid na een dienstverband van ruim dertig jaar. Er werd een interview gehouden waar ik bij aanwezig kon zijn, waardevol, want hij kan nog vertellen over de illustere tijden in 'De Kring', toen er nog met een bar en later een restaurant een horecafunctie aan vast zat. Maar ook persoonlijke hoogtepunten en minder prettige periodes kwamen aan bod, toen er verdeeldheid was in het bestuur. 

Eén ding is Jean Wijten nog aan ontsnapt: rond dezelfde week vond er een BHV training plaats voor de vaste krachten en de vrijwilligers. Ofwel: EHBO en brandveiligheid.  Vooraf hadden we theorie door moeten nemen, waar een examen aan vast zat. Op de dag zelf kwam een echte brandweerman instructies geven die in onversneden Haags de do's en dont's aan de orde liet komen, mét enige praktijkoefening. Later moesten we leren reanimeren... Een boeiende dag, maar intensief. 

Eind september ging een uitstapje naar Antwerpen, waar vers van de pers het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten heropende, na een verbouwing van zo'n 13 jaar. Het is een aderlating voor een stad, als een museum zó lang dicht is... Binnen werden we niet teleurgesteld...prachtige mooie, nieuwe vleugels met bijvoorbeeld alleen werk van James Ensor, een aangename mix van traditie en moderne kunst...ruim opgezet. 

In Leiden nodigde de oktobermaand uit voor het maken van mooie plaatjes. En toen werd het echt herfst.
Afscheid van Jean Wijten 1e evenement: interview door Mar lin Schut, techniek Dennis Simonis en Ronald Sikking. Foto's: Eric van der Toorn


Met Anita Poolman, voorzitter, Mar Lin Schut, bestuur, Jean Wijten, Aukje Wijten, Bert Nieuwpoort, Julia Bontes, nieuwe galerie coördinator, Susan van der Heide e.v.a.
BHV training met oefeningen

 


Het Koninklijk museum voor Schone Kunsten Antwerpen


Heerlijke zalen met 19e eeuwse opstelling, naast zalen met moderne, 20e eeuwse kunst: vrij nieuw is dat er tijdslagen naast elkaar hangen met toelichting over de ontwikkeling van de stromingen
Een Van Gogh, een Witsen en een Jozef Israëls
BreitnerJames Ensor, 'Hebzucht', 1904


Pierre Alechlinsky, (Brussel, 1927), 'De laatste dag'


Bij de Rembrandt tuin en molen De PutMooie plaatjes in Leiden bij de Rembrandt tuin, in de Hortus en aan de grachten

Het fotomuseum Den Haag had een bescheiden expositie ingericht met fotowerk van Willem Frederik Hermans. Hij heeft in zijn beginperiode als schrijver een poosje overwogen om met fotografie zijn brood te verdienen. Dat is het niet geworden, wél heeft hij altijd veel en graag gefotografeerd. De foto's geven een mooi tijdsbeeld. Ik ging er even naartoe... het was vanwege de onzekere corona periode sowieso lang geleden dat ik daar was.

Zo kon ik ook even naar binnen gaan in een grote zaal met werk van de Zuid Afrikaanse kunstenaar Moshekwa Langa...

Corona....de Laureatenmiddag in het oude academiegebouw Leiden, een jaarlijkse traditie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, kon ook weer hervat worden. Voor mij is het een jaarlijkse gelegenheid om daar weer even te zijn. Mijn eerste colleges Middeleeuwen waren daar...ik zette mijn naam in het zogenoemde 'zweetkamertje' toen ik afstudeerde... menig promotie woonde ik daar bij... nostalgie bevangt mij en toch ook een opgaan in een nieuwe, andere tijd.
Met de voorzitter van de MdNL, Prof. dr. Odile Heynders

Voor een fotoreportage en info naar de site:


Nieuw en oud...een Leidenaar in Den Haag en een Hagenaar in Leiden... Een niet onaangename positie!