Bart Haers bespreekt 'Vrouwen rond Thomas Mann, de eeuwige Tristan'


 

Het is bijna een essay, wat Bart Haers van zijn bespreking maakte. Dat maakt het meteen leesbaar als een zelfstandig stuk. 'Vrouwen rond Thomas Mann' wordt ingebed in een 19e eeuws historisch perspectief voor wat betreft de rol van vrouwen, met af en toe een persoonlijke inbreng. 

Margreet den Buurman weeft doorheen haar biografische schetsen een cultuurgeschiedenis, want dat is wat in de zogenaamde "vrouwenstudies" soms genegeerd werd, dat de studie van de positie en mogelijkheden van vrouwen in verleden en heden cultuurgeschiedenis in meerdere betekenissen moet heten. 

Over de ambivalente houding van Thomas Mann tegenover vrouwen betoont Haers zich mild, en dat voegt iets toe aan studies over de rol van homoseksualiteit in het leven van Mann:

In die zin vond ik Mann moedig. Anderen vonden dat Thomas Mann hypocriet was, omdat hij zijn worstelingen in zijn dagboeken - die uiteraard niet voor de ogen van derden bestemd waren - neerschreef  en herlas, waar hij dan weer notities aan wijdde, terwijl men zich best kan verbeelden dat een oplettende man begreep dat elke openbaring van homoseksuele neigingen in de publieke sfeer een einde aan zijn loopbaan hadden gemaakt, ook al omdat het nog steeds strafbaar was. 

Een mooi stuk! Meer van Haers op kwestievanverwondering.blogspot.com Het boek is overal te bestellen!