Bij uitblijven van uitbundig voorjaarsweer...


Wieland Forster - Grote badende, 1971 - Park Middelheim, Antwerpen (foto: mei 2018)

Vorig jaar leefden we in een paradox: het voorjaarsweer ging uitbundig van start, tegen de achtergrond van overal stilte om ons heen door een bijna volledige lockdown. Geen terrassen, gesloten bibliotheken...niets, eigenlijk. Handhavers van de orde in parken. Borden die ervoor waarschuwden. Dit jaar hebben we leren leven met beperkingen en gaan de gesprekken over ontsluiting van de samenleving. We zijn wat minder enthousiast ook...dat er vaccins tegen corona zijn ontwikkeld mag intussen toch een soort mijlpaal heten al moet veel nog worden uit onderhandeld en uitgezocht. Later spreken wij vast over "de eerste generatie corona vaccins" en zijn we eraan gewend dat we ieder jaar een prik moeten halen tegen een of andere variant. 


Rik Wouters, (1882-1915) - Het zotte geweld - Park Middelheim, Antwerpen (foto: mei 2018)

Er wordt wel gezegd "je moet zelf in je leven de slingers ophangen" - wat gedeeltelijk waar is. Want een uitbundig versierde kamer zonder bezoek is ook vreemd. Een feestje beleef je met elkaar. Het echte voorjaarsweer laat dit jaar op zich wachten - tot diep in mei hebben we gebibberd in een bij tijden stevige wind uit het noorden of noordoosten. De vesten, truien en dikke jassen zijn niet echt uit beeld verdwenen. Terwijl we langzaam maar zeker voor wat betreft corona maatregelen de teugels kunnen laten vieren. Helemaal uitbundig kan het nog niet worden, maar er is een begin. Hier dan ook wat aan slingers: een terugblik op heerlijk lenteweer én een vooruitblik.
Voorjaar 2020 tijdens de eerste lockdown vanaf 13 maart - fietsen langs de bollenveldenHortusbeeld pre-voorjaar
Woensdagavond 11 maart 2020 vóór de lockdown kon nog net een lezing doorgaan....


...En op 20 februari nog nét een groot evenement in het Noord Veluws museum...40 man in een zaaltje bij elkaar was een maand later ondenkbaar...(en is nog steeds ondenkbaar...) Nostalgie?

Februari 2020 in het Noord Veluws museum bij een landschap van oudoom Pieter de Zwart - reprise expositie van Pictura Veluvensis in 1913 - het kon allemaal nog nét...


Toen de Hortus weer even open kon...

Mei 2021 in de Haagse Kunstkring - galerie


Intussen kwam in februari 2021 dan toch de nieuwe titel uit: Vrouwen rond Thomas Mann - strikt gesproken is er vorig jaar, net voor de lockdown, al een lezing rond dit boek geweest bij wijze van vooruitblik. Maar: er komt nog een lezing dit najaar in de Haagse Kunstkring. Te verwachten is namelijk dan dan veel weer open is: bibliotheken, (archieven....)...musea... We blijven optimistisch inplannen...
Februari 2020: ledenpresentatie in de Haagse Kunstkring - dat we voor wat betreft ons openbare leven terug zouden worden geworpen op het digitale beeld konden we toen nog niet vermoeden...Lezing juni 2019 rond 80 jaar Thomas Mann aan het Haagse Voorhout en de controverse tussen de gebroeders Mann over sociaal-politiek engagement in literatuur. Haagse Kunstkring. Najaar 2021: Thomas Mann lezing in de Haagse Kunstkring - (Na vast een héle mooie zomer met uitbundig terrasweer...)