Overdaad aan blijheid bij Niki de Saint Phalle, een mooie presentatie in de kunstkring en wat in de pen zitSpannend wordt een lezing op 20 februari in het Noord Veluws museum Nunspeet. Het is een samenwerkingsproject tussen het museum, de plaatselijke bibliotheek en idem boekhandel Osinga - aangestuurd door assistent conservator Harry Tijssen. We beginnen die donderdag om 20.00 uur.


Een paar weken later is er op 11 maart in de bibliotheek Leiden, Nieuwstraat 4, een boekenweeklezing. Ook deze lezing begint om 20.00 uur. Vrije toegang, welkom!


De lezing zal gaan over de vrouwelijke, intellectuele dynastie rond Thomas Mann: van Hedwig Dohm tot Erika Mann - met daarbij de vraag hoe dit zijn schrijverschap beïnvloedde.

Hartverwarmende en geanimeerde presentatie in de Haagse Kunstkring

In 2019 werd ik lid van de Haagse Kunstkring in het prachtige pand aan de Denneweg, achter Het Voorhout. De nieuwe leden werden op 8 februari met een introductie en receptie verwelkomd. Het was een bijzonder geanimeerde en goed bezochte bijeenkomst. Van mij en ook van andere nieuwe leden afdeling letteren was een videopresentatie gemaakt: doorlopende voorstelling...Heel mooi!
Het is nog even wennen en er is veel te doen: het interdisciplinaire werkt enthousiasmerend...en maakt de club erg veelzijdig en levendig. Eh...club? De HKK bestáát ruim honderd jaar en mijn oudoom Pieter de Zwart was lid!

Kievitseieren - Pieter de Zwart

Expositie Niki de Saint Phalle (1930-2002) tot 1 maart in museum Beelden aan Zee - Den Haag


Bij binnenkomst op de expositie spatten de kleuren je tegemoet...de eerste reactie is dan ook 'OH'...en dan de vrolijk makende 'Nana's'...de voluptueuze vrouwenfiguren...vol bewondering liep ik rond...zag de video over haar werk...en toch werd ik mat...téveel blijheid maakt mat...het is te overdadig...en dan valt het oog op Nana sleutelhangers, Nana kleine replica's...etc. etc....Je hebt het vaker: een kunstenaar die binnen één concept té lang varieert...Ik snelde dus naar de wat somberder zalen...naar ingetogener beelden...

Anselm Kiefer - Innenraum/binnenruimte - 1981

Wout Berger (1941) - Giflandschap - druk 2004

Carlos Amorales  (1970 Mexico Stad) - The factory

Käthe Kollwitz  (1867 - 1945)

In het Stedelijk


In het Stedelijk museum Amsterdam zoek ik bijvoorbeeld altijd even Anselm Kiefer op - zijn werk 'Innenraum' blijft fascineren...terloops passeerde ik 'Giflandschap' van Wout Berger - een verontrustend beeld...Käthe Kollwitz is beslist geen "blije beeldhouwster" in haar oeuvre...maar toch...ze maakt duurzaam indruk...

Dan gewoon naar buiten...Prachtige plaatjes schoot ik op een knisperende, vroege februari-ochtend. Het is koud...opkomende zon...bijzondere sfeer van een nog ongerepte dag. In Het Plantsoen in Leiden het beeld 'Moeder en kind' van Jan Wolkers en ook het beeld 'De Venus van Leiden'...door een uitdagend collectief met de naam "Uitschot".  In 2005 werd het hoofd er door vandalen afgehakt. Het is op speelse wijze teruggezet...

Blij of speels...het scheelt niet veel...misschien ligt dáár ironie tussen...