Van zelfportret naar Selfie in de Lakenhal en ongedwongen sferen in de Kunstkring Den Haag

Zelfportret 1631


De jonge Rembrandt, maar ook de oudere, beeldde zichzelf veelvuldig af. Dit viel mij op bij de mooie expositie van vroeg werk van Rembrandt in de Leidse Lakenhal - nog tot 9 februari te bezoeken. Er zijn een aantal fijne etsen te bewonderen met zijn eigen beeltenis als onderwerp. Het was ook makkelijk, vertelde een deskundige mij ooit, want er was niet altijd iemand voorhanden om af te beelden. Een zelfportret was dus meteen ook goed oefenmateriaal. Maar was het dit alleen? IJdelheid en nieuwsgierigheid naar het effect van een afbeelding van jezelf door de tijd heen is van alle tijden...

Zelfportret 1633

Zelfportret 1634

Saskia 1634


Oosterse vorst, 1632


Verderop dwalend in de Lakenhal raakte mij een zelfportret  uit 1914 van Theo van Doesburg, (1883-1931), die enige tijd in Leiden woonde en hier in 1917 begon met het beroemde tijdschrift De Stijl.



In stijl en compositie met die blik naar de toeschouwer - een zelfportret waarin een moment gevangen lijkt - nadert dit het moderne, fotografische Selfie. En hierdoor aangeraakt stond ik verderop voor een vitrine met een antieke spiegel in een zilveren lijst - een spiegel die zó uit het sprookje Assepoester kon komen - en maakte ik een Selfie.




Een paar dagen later werd de ongedwongen sfeer waarin ik de Lakenhal verliet vervolgd in de Haagse Kunstkring, waar ik aanzat bij een gezellig samenzijn met daarna een concertje door studenten van de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium.



'Bijna lente' Tanaka Ryõhei

Met net als de Japanse kunstenaar Tanaka Ryõhei in gedachten dat hoop een krachtige drijfveer kan zijn - is het goed om weer uit te zien naar de lente.