Klaus Mann Initiative Berlin in Amsterdam: herdenking tussen traditie en vernieuwing



Het waren volle dagen voor een delegatie van Klaus Mann Initiative Berlin e.V. - een genootschap dat leven en werk van Klaus Mann wil gedenken, deels ook door in zijn geest het werk voort te zetten. Klaus Mann, (1906-1949), pleegde dit jaar 70 jaar geleden zelfmoord in Cannes. Het is dus in zeker opzicht een 'Klaus Mann jaar'. Frank Träger en Konstantin Rau kwamen naar Amsterdam voor het Goethe Instituut, waar zij een fictieve dialoog tussen Thomas Mann en Klaus zouden opvoeren: Überfällige Worte. In deze dialoog op basis van oorspronkelijk tekstmateriaal, wordt uitgesproken wat nooit, of waarschijnlijk nooit, tussen beiden hardop werd gezegd of gevraagd.

Eerst was er op zondagmiddag 14 april, de dag van hun aankomst, een geanimeerde ontvangst in de OBA aan het Roelof Hartplein, waar tevens het 10e nummer van het literair-culturele tijdschrift van Aspekt Bühne werd gepresenteerd. Bert van Galen leidde de middag, er was ruimte voor een interview en een voorproef van hun performance.



Frank Träger (l) en Konstantin Rau geven een voorproef. Op de achtergond Bert van Galen. Foto: Ilona Verhoeven

Op het programma stond daarna een welkomstborrel in café Americaìn - een historische plek. Hier ontving Klaus Mann auteurs die in Die Sammlung publiceerden en voerde hij overleg met Fritz Landshoff, hier zat Joseph Roth op het terras, hier schreef Klaus aan Der Vulkan...

Met Cees Steeman en Klaus Mann Initiative in café Americaìn








Dinsdag 16 april werd Klaus Mann Initiative Berlin ontvangen in het Goethe Instituut, waar die avond onder goede belangstelling en met een aandachtig publiek de performance plaatsvond. Chris Flinterman, Germanist vakgroep Duits Leiden - hij werkt binnenkort aan zijn Master - leidde het interview na de performance. Daarna was er een nagesprek met Cees Steeman, lid van het genootschap en sinds lang fan en kenner van het werk van Klaus Mann.


Welkomstwoord - foto: Ingeborg Müller


Interview met Chris Flinterman


Cees Steeman leidde het nagesprek



Foto: Ilona Verhoeven

Foto: Ilona Verhoeven

Traditie in de herdenking was beslist de viering van leven en werk van Klaus Mann in Amsterdam - in Americaìn, en op de plekken waar zijn voetstappen liggen, zoals in de Paulus Potterstraat tegenover het Van Goghmuseum, waar hij een korte periode in 1948 op een etage woonde. De ontvangst in Amsterdam Zuid was ook binnen de traditie: als Klaus in Amsterdam verbleef - en dit deed hij tussen maart '33 en augustus/september 1938 voor langere periodes, huurde hij woonruimte in Amsterdam Zuid. Nieuw was de dialoog waarin een cesuur is aangebracht: uiteindelijk komt het tot vertrouwelijkheden en een vertrouwensband tussen vader en zoon: de beroemde vader en Nobelprijswinnaar Thomas Mann, en de zoon die altijd met de naam van zijn vader in verbinding werd gebracht.



Nazit in Café De Engelbewaarder met Arnold Sanders, Cees Steeman, Chris Flinterman, Ingeborg Müller e.v.a.





Het tournee werd een dag later toepasselijk afgesloten in een van de mooiste boekhandels van Amsterdam, met een interview door Peter de Rijk in Paperback radio - het dagelijkse boekenprogramma van AmsterdamFM, dat een studio heeft in boekhandel Scheltema aan het Rokin.

Volle, prachtige dagen, geslaagd en dit niet in de laatste plaats doordat de belangstelling voor leven en werk van Klaus Mann nog steeds leeft, met speciale dank aan de organisatie van het  Goethe Instituut en aan de vrienden van AmsterdamFM - Bert van Galen en Peter de Rijk. 


KLaus Mann in 1949