Mooie herfst - highlights: Haagse Bos, Eline Vere, Bühne en meer...


Dit jaar levert de herfst schitterende plaatjes op, zoals boven, in het Haagse Bos. Onontkoombaar meteen: Haagse sferen, de verwevenheid van de geschiedenis van de stad met dit bos...en dan kom je ook weer even uit op Couperus: Eline Vere, zijn debuutroman uit 1898. In Den Haag is melancholie nooit ver weg... zoals wandelend op het statige Voorhout...
Terug naar hedendaagse sferen was op 29 oktober de druk bezochte en zeer geanimeerde presentatie van het najaarsnummer van Bühne, het literair-culturele tijdschrift van Aspekt. Auteursoptredens, alles gepresenteerd door Bert van Galen, bekend van AmsterdamFM. In dit zevende Bühne-nummer een essay van mijn hand, nog over de RAF. 
Selfie van de Bühne-auteurs tussen publiek door Janice Deul, (uiterst links op de foto), fashionactiviste, co-auteur van 'The little black hair book' - pleidooi voor krul en kroes - ze kwam met een inspirerende bijdrage over een Selfie als bindende factor van betekenis in de huidige tijd.


(Haagse Bos 1890)

Terug in Den Haag  - waar mijn roots liggen - was de grote expositie dit najaar met werk van onder meer mijn oudoom Willem de Zwart voor mij een hoogtepunt in het Haagse...


(Zelfportret)

...In het eerste weekend in november exposeerde Mathilde Renes in Haarlem. Haar binnenkort te verschijnen dagboek met tekeningen over een periode van 20 jaar lag ter inzage: een bijzondere publicatie waar op ingetekend kon - en kan worden. Ik heb de eer meerdere malen in pose getekend te zijn door Mathilde...bijzonder mens, bijzonder werk dat een steeds breder publiek trekt, ook in het buitenland.


foto: Mathilde RenesTerug in Den Haag was op 1 oktober de presentatie van het Pringsheimboek bijzonder, in samenwerking met Nicolette Smabers in de Kunstkring - waar ook weer sporen liggen van Thomas Mann en de zijnen... Erika Mann trad met haar groep Die Pfeffermühle in 1935 op in de Kunstkring - en Menno ter Braak, die in Nederland een groot pleitbezorger was van de Manns, publiceerde in Het Vaderland een lovende recensie.Kortom: een volle, mooie herfst dit jaar...Meer over de Mann boeken op de site: