Rumoer in de stad - de tachtigers - Breitner, Israëls, Willem Witsen, de Veth, en.... Willem de Zwart
Verrast door de grote overzichtsexpositie van de tachtigers - met veel werk van Willem de Zwart (1862-1931)

Willem de Zwart was de broer van mijn overgrootmoeder van moeders kant - het was een grote Haagse familie. Twee broers werden kunstschilder - Willem en Pieter. Willem de Zwart valt onder het rijtje kunstschilders van de zogenoemde "Haagse school" - een stroming die zich kenmerkt door nieuw élan, doordat de kunstenaars erop uittrokken en het academische van zich af wilden schudden.

De expositie in het Haags gemeentemuseum legt de nadruk op de overgang van landschapschilderijen naar het schilderen van taferelen in de grote stad - in navolging van nieuwe kunststromingen in heel Europa. Breitner fotografeerde uitgebreid - een nieuw medium - en rond het fin de siècle groeiden steden uit tot ware metropolen. Er ontstond een behoefte om dit vast te leggen.

Willem de Zwart - zelfportret als nar - ca. 1890-1892

Meisje met Japanse parasol - ca 1889

Studie door Richard Bionda uit 1984Portret van Maria Hendrika, dochter van Willem de Zwart - ca. 1889

Portret van een meisjeUit het archief: de andere broer Pieter de Zwart

Het leeftijdsverschil tussen Willem en Pieter de Zwart (1880-1967) was aanzienlijk, Willem was 18 jaar ouder. Pieter de Zwart had twee solo exposities in de Haagse Kunstkring.
Foto van een uitstapje: in het midden staat mijn oma tussen haar ouders, mijn overgrootouders. Mijn overgrootmoeder - was de zuster van Willem en Pieter de Zwart. Het waren dus volle ooms van mijn oma. Rechts mijn opa. Foto:omstreeks 1924.


Pieter de Zwart - zelfportret (coll. MdB)

Pieter de Zwart, potloodtekening - voorschets vrouw in keuken (coll. MdB)


Pieter de Zwart