Bijzondere ontmoetingen in Berlijn

Berlijn: 18 november herdenkingen 110e geboortejaar Klaus Mann door Klaus Mann Initiative Berlin De 18e november begon met een theatervoorstelling op basis van 'Der Wendepunkt' - The turning point - de autobiografie van Klaus Mann uit 1942. Na de voorstelling nam ik deel aan een nagesprek met de auteur/regisseuse Maria Trautmann, de acteur en musicus, de vice-voorzitter van het Klaus Mann genootschap en het publiek.


(foto's: Frank Träger)Naast alle evenementen werd er in het homomuseum in Berlijn een grote en veelzijdige expositie ingericht met o.m. bijzonder fotomateriaal en zeldzame, antiquarische boekomslagen.

                               


In Potsdam - Babelsberg was er een ontmoeting met dr. Fredric Kroll, de nestor van Klaus Mann initiative Berlin e.V. Op de foto de voorzitter Frank Träger en twee andere leden van het genootschap.v.l.n.r: Michael Müller-Scheffler - literatuurminnend lid - Frank Träger - voorzitter Klaus Mann Initiative - de auteur Steffen Marciniak - dr. Fredric Kroll.

De musicus/literatuurwetenschapper Fredric Kroll is een Klaus Mann specialist die al vele publicaties over Klaus Mann op zijn naam heeft staan. Op het programma stond het voorlezen van de bewaard gebleven stukken uit het manuscript van The last day. Kort voor zijn zelfmoord op 21 mei 1949 werkte Klaus Mann aan dit boek, dat dus nooit werd voltooid. Fredric Kroll vertaalde de fragmenten en voorzag ze van een inleiding.

(foto: Frank Träger)

Er was voorzien in een historische wandeling. De tocht ging naar de Truman-villa in Potsdam. De toenmalige president Truman logeerde tussen 15 juli en 2 augustus 1945 in de villa tijdens de beroemde en beruchte conferentie van Potsdam met Churchill en Stalin. Op die plek werd het besluit genomen de atoombom in te zetten op Hiroshima en Nagasaki.


Churchill, Truman en Stalin tijdens de conferentie van PotsdamTruman villa

Voor de villa met Michael Müller-Scheffler en dr. Fredric Kroll.  (foto: Frank Träger)
Hierna ging de tocht naar het voormalige presidentiële gebouw van het Duitse Rode Kruis (DKW) - een gebouw met een beruchte geschiedenis. Hier werden tussen '38 en '45 gruwelijkheden beraamd en ook wel ten uitvoer gebracht. Een groot deel van het gebouw is een voorbeeld van de z.g. Führerbouw. Het lag dan ook voor de hand dat hier in 1981 filmopnamen plaatsvonden voor Mephisto. In de huidige tijd zijn in het gebouw diverse faculteiten gehuisvest van de Berlijnse universiteit.In het gebouw waar filmopnamen voor Mephisto plaatsvonden met Frank Träger en dr. Fredric Kroll
                               

De dag werd besloten in het gebouw van de volksuniversiteit van Potsdam, waar dr. Fredric Kroll voorlas uit The last day.