Beroemde voetstappen in Leiden en een forumdiscussie

Albert Einstein (l) en Lorentz in Leiden

Niemand anders dan Jan Wolkers kon zo beeldend vertellen over zijn eerste bioscoopervaringen in het Leidse Trianon in de Breestraat. Hier zag hij de film Tarzan. Aan de Breestraat ligt ook het café Burgerzaken, de vaste stek van Ilja Leonard Pfeijffer voordat hij naar Italië emigreerde. Pfeijffer studeerde Klassieke talen in Leiden. Het kan niet anders dan dat een universiteitsleven dat al bestaat vanaf 1575, talloze verhalen en beroemde namen genereert. Een greep: Bordewijk, Willem Bilderdijk, Piet Paaltjens, Jacob van Lennep, Maarten 't Hart, Maarten Biesheuvel, Huizinga...beroemde natuurkundigen die hier verbleven waren Hendrik Lorentz, (Nobelprijs in 1902), Albert Einstein en Paul Ehrenfest.

Zo is er ook weer een link met Thomas Mann, want Einstein werd in 1938 de buurman van Thomas Mann in Princeton, New York.

                             
 

Vanwege het 250-jarig bestaan van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde was er een boottocht door de Leidse grachten met verhalen over de beroemdheden: waar Karel van het Reve met zijn auto de gracht in reed, waar Bilderdijk woonde en waar Huizinga examens afnam. Peter van Zonneveld kan doorgaan voor een expert in deze.Er waren lofredes en prijsuitreikingen, afgesloten door een forumdiscussie onder leiding van Theodor Holman over de positie van de Nederlandse auteur in een globaliserende wereld. 

Forumdiscussie: v.l.n.r. Arnon Grunberg, Charlotte Mutsaers, P.F. Thomése en Theodor Holman

Een van de conclusies was dat een schrijver overal thuis is - temeer doordat de informatievoorziening veel toegankelijker is geworden - alleen het lezerspubliek verschilt per land. In sommige gevallen gaat een boek in vertaling er zelfs op vooruit. Maar zoveel schrijvers, zoveel manieren van interesse voor een wereld in verandering...Primair is een schrijver dus een eenzelvig wezen, kwam uit de discussie naar voren.