Doorgaan naar hoofdcontent

Spaans ritme in juli en augustus: verblijf in Callosa d'en Sarrià

Markt op zaterdagen in Callosa d'en Sarrià


Wie schrijft en/of beeldende kunst maakt werkt meestal solitair. Voor uitwisseling moeten stappen worden genomen - althans fysiek - social media daargelaten - en ook moeten werkritme en inspiratie volledig zelf worden geleid en begeleid. Het kan daarom heel prettig zijn om een langere periode in een andere omgeving te gaan zitten, temidden van vakgenoten of zogenoemde 'gelijkgestemden.' Al bijna twintig jaar beheert de Fundación Cultural Knecht Drenth - vernoemd naar de mecenassen Tijmen en Helen Knecht Drenth - vier monumentale historische panden in het oude centrum van Callosa d'en Sarrià, bedoeld voor een minimum verblijf van vier weken voor schrijvers, vertalers, wetenschappers en beeldend kunstenaars. Ik was daar al veel, en altijd graag. Het bijzondere is namelijk dat het stadje weliswaar is ingeklemd in een toeristisch gebied - bij Benidorm - maar volledig eigen en Spaans is gebleven.

Avondwandeling - historische toegangspoort

Waterplaats

Zonsopgang boven de bergen

Centrale plein


Dat viel mij vooral deze juli en augustusmaanden op: het is toeristisch hoogseizoen, maar in Callosa was daar weinig van te merken. Na een bezoekje aan de kust, kom je in een heel eigen Spaanse dynamiek. Er waren in juli de 'Dansen voor Sint Jaume', de patroonheilige van Spanje - het verenigingsleven én het religieuze leven zijn sterk vertegenwoordigd in Callosa, de mooie kostuums en de performance zijn niet bedoeld als toeristische attractie -  er was een klein concertje in Casa Cultura - maar met een grote naam - er was een Zuid-Amerikaanse Maria verering voor de grote gemeenschap uit onder meer Ecuador in Callosa.
In een van de atelierruimtes

Recital van Yuzuru Hiranaka in Casa Cultura


Symbolische offergaven voor Maria


Casa Gabriel Miró in Polop

In het nabijgelegen Polop wordt in Casa Gabriel Miró de gelijknamige schrijver geëerd die in de bergen een villa bezat. Geboren in 1879 in Alicante en overleden in 1930 in Madrid, was de omgeving van Polop voor hem een geliefde plek.


Casa Gabriel Miró

Het is natuurlijk niet leuk om deze inspirerende foto's als smaakmakers te presenteren en zoek het maar uit. Voelt u zich aangesproken door deze reportage, kijk dan verder op de site van de Fundación Knecht-Drenth. Vanaf september tot en met juni zijn reserveringen mogelijk. U dient wél met een plan te komen...maar dat mag geen bezwaar zijn als een verblijf u past.

->->->->website voor alle info woon- werkverblijven in Callosa


Secretariaat: mw. Jenny Bleijenberg 
Voorzitter: mw. Jean-Marie van Staveren

Met een goed plan bent u vast en zeker welkom! 


Op het dakterras juli/augustus 2019Populaire posts van deze blog

Bijzondere ontmoetingen in Berlijn

Berlijn: 18 november herdenkingen 110e geboortejaar Klaus Mann door Klaus Mann Initiative Berlin 


De 18e november begon met een theatervoorstelling op basis van 'Der Wendepunkt' - The turning point - de autobiografie van Klaus Mann uit 1942. Na de voorstelling nam ik deel aan een nagesprek met de auteur/regisseuse Maria Trautmann, de acteur en musicus, de vice-voorzitter van het Klaus Mann genootschap en het publiek.


(foto's: Frank Träger)


Naast alle evenementen werd er in het homomuseum in Berlijn een grote en veelzijdige expositie ingericht met o.m. bijzonder fotomateriaal en zeldzame, antiquarische boekomslagen.
In Potsdam - Babelsberg was er een ontmoeting met dr. Fredric Kroll, de nestor van Klaus Mann initiative Berlin e.V. Op de foto de voorzitter Frank Träger en twee andere leden van het genootschap.v.l.n.r: Michael Müller-Scheffler - literatuurminnend lid - Frank Träger - voorzitter Klaus Mann Initiative - de auteur Steffen Marciniak - dr. Fredric Kroll. (foto: …

Rumoer in de stad - de tachtigers - Breitner, Israëls, Willem Witsen, de Veth, en.... Willem de Zwart

Verrast door de grote overzichtsexpositie van de tachtigers - met veel werk van Willem de Zwart (1862-1931)

Willem de Zwart was de broer van mijn overgrootmoeder van moeders kant - het was een grote Haagse familie. Twee broers werden kunstschilder - Willem en Pieter. Willem de Zwart valt onder het rijtje kunstschilders van de zogenoemde "Haagse school" - een stroming die zich kenmerkt door nieuw élan, doordat de kunstenaars erop uittrokken en het academische van zich af wilden schudden.

De expositie in het Haags gemeentemuseum legt de nadruk op de overgang van landschapschilderijen naar het schilderen van taferelen in de grote stad - in navolging van nieuwe kunststromingen in heel Europa. Breitner fotografeerde uitgebreid - een nieuw medium - en rond het fin de siècle groeiden steden uit tot ware metropolen. Er ontstond een behoefte om dit vast te leggen.


Uit het archief: de andere broer Pieter de Zwart

Het leeftijdsverschil tussen Willem en Pieter de Zwart (1880-1967) was a…

Max Liebermann - Berlijn - Noordwijk en Leiden: de Pringsheims en Lenbach

Schilderijen van boven naar beneden: Terras in Leiden, 1900 (vermoedelijk Leidse Hout), Restaurant 'De oude Vink' in Leiden, 1905 - (bij het toenmalige buiten De Vink) - foto van Scheveningen begin 20e eeuw - een inspiratiebron voor Liebermann - Stevenshofje Leiden 1889 - Duinen tijdens een storm bij Noordwijk aan zee Fascinerend hoe tijdslagen elkaar raken - momenteel is er in het Haagse Gemeentemuseum een grote overzichtsexpositie te bewonderen van Max Liebermann - 1847-1935. Hij werkte in verschillende stijlen en dat is in de expositie goed zichtbaar - van naturalisme naar meer realisme en dan weer impressionistisch - hij lijkt gevoelig te zijn geweest voor mode en toch ook steeds, al naar gelang een beeld op zijn netvlies, een eigen weg gekozen te hebben. Dat maakt het interessant.

Meteen gezocht in de dagboeken van Hedwig Pringsheim, de schoonmoeder van Thomas Mann. Liebermann leerde in 1879 in Venetië Franz von Lenbach uit München kennen. Lenbach was de overbuurman en p…

Gestolde tijd en real time - Picasso en González

Op de bijzondere expositie in het Haags Gemeentemuseum over de samenwerking tussen 1928 en 1932 van Picasso met Julio González, (1876-1942), hangt een foto van Picasso, die naast een ontwerp van een metaalsculptuur staat.  Het is eind jaren '20 en de carrière van de metaalbewerker González neemt mede onder invloed van Picasso een vlucht: hij ontwikkelt zich tot een avantgarde kunstenaar.

De sculptuur staat er ook in het echt, waardoor er een bijzonder effect ontstaat. Wij kijken in real time naar de sculptuur, we kunnen hem zelfs aanraken als we dat zouden mogen...tezelfdertijd is de sculptuur op de foto naast Picasso vastgelegd in de tijd...

Uit Parijs zijn voor deze expositie zo'n 20 bijzondere werken van Picasso gehaald... doen! Heel bijzonder! Tot en met 2 april.

2016: het jaar met de eindeloze nazomer....een terugblik

Het jaar begon met een geweldig mooi schrijversfestival in Noordwijk waar ik een bijdrage in leverde: op een aantal historische locaties lazen schrijvers voor uit hun werk.


V.l.n.r. op de foto: Onno Blom, Jean Pierre Geelen, de wethouder cultuur van Noordwijk, Dorine Holman, de drijvende kracht achter het festival, de medewerkster van 'cultuurcafé Noordwijk', Kester Freriks, Elsbeth Etty, Jeroen Koch, Marjolein van Heemstra.

'Was ich noch zu sagen hätte' was het thema van de boekenweek in maart. In de Leidse bibliotheek sprak ik over de vaderrol van Thomas Mann.
Leiden vanaf het water...Onthulling gevelsteen op een mooie zomerdag op de Leidse Hogewoerd van de oprichter van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
Een zomer ook waarin ik afscheid moest nemen van een dierbare vriendin: Teja Dichjans

Was ik in Spaarndam bij de expositie van tekeningen van Mathilde Renes, die haar leven bijhoudt in getekende dagboeken.... En hield het niet op met nazomeren... strand…