Doorgaan naar hoofdcontent

Caspar Friedrich moment in de bergen: cyclus van de natuur als bron voor inspiratie

Caspar Friedrich: ochtend in de bergenNiet ver van de plaats waar ik in de novembermaand verbleef - in Callosa Ensarria regio Alicante -  bevindt zich het historische kasteel van Guadalest - hoog in de bergen. El Castell de Guadalest of Casa Orduña, vernoemd naar het eens machtige Spaanse 'huis van Orduña', is gebouwd op de fundamenten van een oude Moorse nederzetting in de 13e eeuw. Na de periode van de 'Reconquista' kwam Guadalest in de 16e eeuw in handen van Spaanse grootgrondbezitters.

De plek heeft veel onheil doorstaan. In 1644 was er een grote aardbeving in het gebied dat het kasteel op de fundamenten na wegvaagde. Het werd herbouwd. Nog geen halve eeuw later viel het kasteel dat toen verrees ten prooi aan de vlammen. Er werd opnieuw gebouwd. In de 19e eeuw was het kasteel in handen van de orthodox Katholieke familie Orduña: op foto's in het kasteel, nu open voor publiek, wordt weinig gelachen. Daar was de plek misschien ook te afgelegen voor...

Hoewel Guadalest een toeristische trekpleister van de eerste orde is, kan men zich toch wel voorstellen hoe het leven op die plek geweest moet zijn. Geïsoleerd, weinig vertier...guur in de winter. Maar de familie Orduña vertrok dan misschien naar de grote stad.

Caspar Friedrich, (1774-1840), met zijn Romantische, onheilszwangere schilderijen naar de natuur, is niet ver weg in Guadalest.

Guadalest - het kasteel


Ruïnes van het oude kasteel, vóór de grote aardbevingEen sprong naar de 21e eeuw, waarin beeldend kunstenaars zich óók door de cyclus van de natuur laten inspireren, maar dan meer op een spiritueel vlak. Ik ontmoette Joost van Santen, (1929), die licht als bron van alles in de kosmos tot zijn onderwerp koos. Ooit, bij het ontwerp van een kerkraam in gekleurd glas, werd hij geraakt door de lichtval. Hij wist: dit is het. De cycli van de kosmos wordt mijn thema. Intussen ontwierp hij onder meer het Ravensbrück monument op het museumplein in Amsterdam, (1975), en het glasraam op station Amersfoort. Beweging van het licht - soms ook met de cyclus van geluid - is een kern in zijn werk.
Joost van Santen in zijn atelier in Callosa

Ellips of Light op station Amersfoort door Joost van Santen->->->naar website Joost van Santen

Landschap bij CallosaEen beeldend kunstenaar die zich óók laat inspireren door de natuur is Janke Klompmaker.  Haar wandelingen door het landschap nabij Callosa leiden tot kunst die als het ware wil verwijzen naar wat ons op deze aardbol bindt - Janke Klompmaker is voor alles een kunstenaar die verbindingen legt tussen intermenselijke bewegingen en de natuur - zo men wil ook in een eeuwigdurende cyclus.

Werd ik op de plek waar ik verblijf getroffen door een compositie die begon te leven...


Compositie 1 - Janke Klompmaker - 

                                                                        Compositie II

De watervallen van Algar


In het MACA - Alicante
Populaire posts van deze blog

Max Liebermann - Berlijn - Noordwijk en Leiden: de Pringsheims en Lenbach

Schilderijen van boven naar beneden: Terras in Leiden, 1900 (vermoedelijk Leidse Hout), Restaurant 'De oude Vink' in Leiden, 1905 - (bij het toenmalige buiten De Vink) - foto van Scheveningen begin 20e eeuw - een inspiratiebron voor Liebermann - Stevenshofje Leiden 1889 - Duinen tijdens een storm bij Noordwijk aan zee Fascinerend hoe tijdslagen elkaar raken - momenteel is er in het Haagse Gemeentemuseum een grote overzichtsexpositie te bewonderen van Max Liebermann - 1847-1935. Hij werkte in verschillende stijlen en dat is in de expositie goed zichtbaar - van naturalisme naar meer realisme en dan weer impressionistisch - hij lijkt gevoelig te zijn geweest voor mode en toch ook steeds, al naar gelang een beeld op zijn netvlies, een eigen weg gekozen te hebben. Dat maakt het interessant.

Meteen gezocht in de dagboeken van Hedwig Pringsheim, de schoonmoeder van Thomas Mann. Liebermann leerde in 1879 in Venetië Franz von Lenbach uit München kennen. Lenbach was de overbuurman en p…