Doorgaan naar hoofdcontent

Bijzondere ontmoetingen in Berlijn

Berlijn: 18 november herdenkingen 110e geboortejaar Klaus Mann door Klaus Mann Initiative Berlin De 18e november begon met een theatervoorstelling op basis van 'Der Wendepunkt' - The turning point - de autobiografie van Klaus Mann uit 1942. Na de voorstelling nam ik deel aan een nagesprek met de auteur/regisseuse Maria Trautmann, de acteur en musicus, de vice-voorzitter van het Klaus Mann genootschap en het publiek.


(foto's: Frank Träger)Naast alle evenementen werd er in het homomuseum in Berlijn een grote en veelzijdige expositie ingericht met o.m. bijzonder fotomateriaal en zeldzame, antiquarische boekomslagen.

                               


In Potsdam - Babelsberg was er een ontmoeting met dr. Fredric Kroll, de nestor van Klaus Mann initiative Berlin e.V. Op de foto de voorzitter Frank Träger en twee andere leden van het genootschap.v.l.n.r: Michael Müller-Scheffler - literatuurminnend lid - Frank Träger - voorzitter Klaus Mann Initiative - de auteur Steffen Marciniak - dr. Fredric Kroll. (foto: Eva den Buurman)

De musicus/literatuurwetenschapper Fredric Kroll is een Klaus Mann specialist die al vele publicaties over Klaus Mann op zijn naam heeft staan. Op het programma stond het voorlezen van de bewaard gebleven stukken uit het manuscript van The last day. Kort voor zijn zelfmoord op 21 mei 1949 werkte Klaus Mann aan dit boek, dat dus nooit werd voltooid. Fredric Kroll vertaalde de fragmenten en voorzag ze van een inleiding.

(foto: Frank Träger)

Er was voorzien in een historische wandeling. De tocht ging naar de Truman-villa in Potsdam. De toenmalige president Truman logeerde tussen 15 juli en 2 augustus 1945 in de villa tijdens de beroemde en beruchte conferentie van Potsdam met Churchill en Stalin. Op die plek werd het besluit genomen de atoombom in te zetten op Hiroshima en Nagasaki.


Churchill, Truman en Stalin tijdens de conferentie van PotsdamTruman villa

Voor de villa - v.l.n.r.: Michael Müller-Scheffler, dr. Fredric Kroll, Steffen Marciniak en links van mij mijn zus Eva. (foto: Frank Träger)
Hierna ging de tocht naar het voormalige presidentiële gebouw van het Duitse Rode Kruis (DKW) - een gebouw met een beruchte geschiedenis. Hier werden tussen '38 en '45 gruwelijkheden beraamd en ook wel ten uitvoer gebracht. Een groot deel van het gebouw is een voorbeeld van de z.g. Führerbouw. Het lag dan ook voor de hand dat hier in 1981 filmopnamen plaatsvonden voor Mephisto. In de huidige tijd zijn in het gebouw diverse faculteiten gehuisvest van de Berlijnse universiteit.In het gebouw waar filmopnamen voor Mephisto plaatsvonden met Frank Träger en dr. Fredric Kroll
                               

De dag werd besloten in het gebouw van de volksuniversiteit van Potsdam, waar dr. Fredric Kroll voorlas uit The last day.Populaire posts van deze blog

Een veelzijdige nazomermaand in september

In de septembermaand laat de natuur zich meestal nog even van haar mooie kant zien...augustus is de maand van verzadiging, in september blijft nog even wat in bloei stond of schiet zelfs nog wat door, terwijl  het namiddaglicht lager wordt. Het lijkt of de mensen hierop meebewegen: een nieuw seizoen vangt aan, een nieuwe start...er is goede zin, terwijl er nog niet helemaal afscheid is genomen van de zomer.
Terug van weggeweest begon september voor mij met een boeiend verhaal door Wim Willems in de Haagse Kunstkring over Ru Paré. Henrica Maria (Ru) Paré, geboren in Druten in 1896, maakte naam als schilderes en beeldend kunstenaar in Den Haag, waar het in de eerste decennia van de twintigste eeuw the place to be was wilde je beroemdheden ontmoeten in de kunstenaarsscène aldaar. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de jodenvervolging begon, koos ze vierkant partij. Ze weigerde zich in te laten schrijven bij de cultuurkamer en ging ondergronds. Ze redde de levens van vele joodse kinde…

Mei: wandelen in Den Haag met Nicolette Smabers

De wereld van Flaubert & avantgarde tijdens het interbellum

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza in Madrid is een overweldigend museum, dat in oorsprong een privécollectie omvat van de puissant rijke miljardairsfamilie Thyssen-Bornemisza - voor een paar honderd miljoen euro overgedaan aan de staat. Deze zomer en dit najaar is er een rijke expositie over de vriendschap tussen Eugène Boudin en Claude Monet. Boudin, (1824 Honfleur - 1898 Deauville), begon als een van de eersten met het schilderen van landschappen en passanten in die landschappen. Hij liep als het ware voor op het latere impressionisme. De zestien jaar jongere Monet zag Boudin als zijn leermeester. Hij ontwikkelde zich weliswaar verder in het impressionisme, maar bleef schatplichtig aan Boudin.

De plaatsnamen Honfleur en Deauville moeten een belletje doen rinkelen: Normandië, Rouen, Flaubert, Madame Bovary. De grote roman van Flaubert uit 1856 over Emma Bovary, die al vroeg in haar huwelijk met de dorpsarts Charles Bovary "ontwaakt" en zoekt naar ontsnapping. Ze had zich me…