Doorgaan naar hoofdcontent

Literatuur en beeld: verborgen schattenIn het Letterkundig museum werd op 11 mei een expositie geopend met werk van de beeldend kunstenaar - beeldhouwer, graficus en schilder - Ronald Tolman - in weerwerk en/of samenspraak met literatuur - gedichten van H.H. Terbalkt en J.J. Peereboom. Beeldend en naar een beeld kreeg de expositie de naam mee: Tegen de wind in lezen.
 Beeld: Ronald Tolman - lezen en wind
Beelden: Ronald Tolman

Wie bij de ingang van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag naar boven doorloopt, met aan de rechterhand de museumshop van het Letterkundig museum en de toegang daar, stuit onvermoed op een schat: een permanente expositiezaal van de Koninklijke Bibliotheek, gewijd aan o.m. bijzondere Middeleeuwse, laat-Middeleeuwse en 17e eeuwse boekwerken. De zaal heeft aangepast licht én een permanente, lage temperatuur om de kostbare boeken te conserveren. Heel bijzonder om daar eens doorheen te lopen.
Populaire posts van deze blog

Max Liebermann - Berlijn - Noordwijk en Leiden: de Pringsheims en Lenbach

Schilderijen van boven naar beneden: Terras in Leiden, 1900 (vermoedelijk Leidse Hout), Restaurant 'De oude Vink' in Leiden, 1905 - (bij het toenmalige buiten De Vink) - foto van Scheveningen begin 20e eeuw - een inspiratiebron voor Liebermann - Stevenshofje Leiden 1889 - Duinen tijdens een storm bij Noordwijk aan zee Fascinerend hoe tijdslagen elkaar raken - momenteel is er in het Haagse Gemeentemuseum een grote overzichtsexpositie te bewonderen van Max Liebermann - 1847-1935. Hij werkte in verschillende stijlen en dat is in de expositie goed zichtbaar - van naturalisme naar meer realisme en dan weer impressionistisch - hij lijkt gevoelig te zijn geweest voor mode en toch ook steeds, al naar gelang een beeld op zijn netvlies, een eigen weg gekozen te hebben. Dat maakt het interessant.

Meteen gezocht in de dagboeken van Hedwig Pringsheim, de schoonmoeder van Thomas Mann. Liebermann leerde in 1879 in Venetië Franz von Lenbach uit München kennen. Lenbach was de overbuurman en p…