Doorgaan naar hoofdcontent

Erika Mann en 'Die Pfeffermühle' in de Haagse Kunstkring

Bijzondere getekende portretten bij gelegenheid van het optreden in 1935 van Erika Mann met haar groep 'Die Pfeffermühle' in de Haagse Kunstkring. V.l.n.r: Erika Mann, Therese Giehse en Lotte Goslar. (gem.archief Den Haag/Kunstkring)

De 'Mühle' in 1935 in Den Haag
(foto: geschenk erven Jean-Paul Vroom
midden zittend rechts: Erika Mann)

Van de lezing en presentatie in de Kunstkring op 5 oktober 2014 is een videoverslag gemaakt:


http://youtu.be/78CsctUJhHE=


De voorzitter van de Kunstkring Ellen Fernhout leidde de middag in, Paul Marcus las teksten voor van 'Die Pfeffermühle". Henk Kranenburg van museum de Tooverlantaarn gaf met een film een beeld van historisch Den Haag.

Populaire posts van deze blog

Max Liebermann - Berlijn - Noordwijk en Leiden: de Pringsheims en Lenbach

Schilderijen van boven naar beneden: Terras in Leiden, 1900 (vermoedelijk Leidse Hout), Restaurant 'De oude Vink' in Leiden, 1905 - (bij het toenmalige buiten De Vink) - foto van Scheveningen begin 20e eeuw - een inspiratiebron voor Liebermann - Stevenshofje Leiden 1889 - Duinen tijdens een storm bij Noordwijk aan zee Fascinerend hoe tijdslagen elkaar raken - momenteel is er in het Haagse Gemeentemuseum een grote overzichtsexpositie te bewonderen van Max Liebermann - 1847-1935. Hij werkte in verschillende stijlen en dat is in de expositie goed zichtbaar - van naturalisme naar meer realisme en dan weer impressionistisch - hij lijkt gevoelig te zijn geweest voor mode en toch ook steeds, al naar gelang een beeld op zijn netvlies, een eigen weg gekozen te hebben. Dat maakt het interessant.

Meteen gezocht in de dagboeken van Hedwig Pringsheim, de schoonmoeder van Thomas Mann. Liebermann leerde in 1879 in Venetië Franz von Lenbach uit München kennen. Lenbach was de overbuurman en p…